Javascript must be enabled to continue!

Spiridion Foresti, William Meyer and John Kirk.

Id: 0884
Subject: International
Category: Letter
Language: English
Archive: The National Archives
Collection: FO: Records created or inherited by the Foreign Office
Reference: FO 42
Folder: FO 42/11 1809
Page range:77-91
Dispatch date: 20-02-1809
Dispatcher: Foresti Spiridion (Grand Vizier)
Recipient: Canning George (The Most Noble)
Tags: International     

Abstract:

Επιστολή Αρ.14 του Φορέστη (Μάλτα, 20 Φλεβάρη 1809) προς τον Right Honorable George Canning His Majesty’s Principal Secretary of State for the Foreign Department με την οποία τον ενημερώνει για την επιστολή που έλαβε από τον Αλή Πασά, με την οποία ο τελευταίος τον ενημέρωνε για την άφιξη του Adair στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης σημειώνει πως έχει λάβει πληροφορίες για την αναχώρηση του γάλλου προξένου Πουκεβίλ από τα Ιωάννινα προς την Κέρκυρα. Επίσης αναφέρει πως μία γαλλική φρεγάτα η οποία έπλεε από το Μπρίντεζι προς την Κέρκυρα φορτωμένη με σιτάρι για την φρουρά της Κέρκυρας, υπέστη καταδίωξη από το αγγλικό πλοίο Belle Poole και οδηγήθηκε στο λιμάνι της Αυλώνας όπου και πιάστηκε, ενώ το πλήρωμα και οι αξιωματικοί του σκάφους αποβιβάστηκαν στις ακτές της επικράτειας του Ιμπραΐμ Πασά της Αυλώνας και του Μπερατιού. Επίσης, ο Φορέστης ενημερώνει πως ο εχθρός συνεχίζει να εκκενώνει την Δαλματία, όπου οι γαλλικές δυνάμεις σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέθετε ο ίδιος κατά τις 18 Γεννάρη δεν ξεπερνούσαν τους 2.500 Γάλλους και τους 2.000 προσωρινούς στρατιώτες.
(σ.80-89) Επιστολή Αλή Πασά από την Πρέβεζα προς τον Φορέστη, 9/21 Φλεβάρη 1809 (προτότυπο κείμενο στα ελληνικά και μετάφραση στα αγγλικά). Ο Αλή γράφει στον Φορέστη πως τον έχει ήδη ενημερώσει για την επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών μεταξύ της Πύλης και του Λονδίνου για την σύναψη συνθήκης ειρήνης, καθώς και για το αίτημα προς τον Adair να πάει στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αλή ενημερώνει τον Φορέστη πως ο Adair πήγε στην Κωνταντινούπολη (27 Γεννάρη 1809) και πως η οθωμανική κυβέρνηση τον υποδέχτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο Αλή εκφράζει στην επιστολή του την μεγάλη του ικανοποίηση για την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών μεταξύ Πύλης και Λονδίνου και τονίζει πως ο ίδιος με μεγαλύτερο ζήλο θα παρέχει την υποστήριξή του προς την Αγγλία στο μέλλον για όποτε χρειαστεί. Επίσης αναφέρει πως έχει έρθει σε επαφή με τον Captain Brisbane και έχει αποκομίσει την καλύτερη εντύπωση για αυτόν. Ο Brisbane ενημέρωσε τον Αλή πως τα φρούριά του χρειάζονται πυροβόλα και πολεμοφόδια, κάτι που ο Αλή έχει ήδη ζητήσει από την Αγγλία μέσω του Φορέστη, ενώ επισημαίνει στον Φορέστη πως ο Lord Collingwood με επιστολές του ενημέρωσε τον ίδιο πως έχουν έρθει στην Μάλτα εντολές από το Λονδίνο που κάνουν λόγο για την ανάγκη να δοθούν στον Αλή πολεμοφόδια. Ο Αλή τονίζει στον Φορέστη πως αν δεν ήταν σε τόσο μεγάλη ανάγκη δεν θα έμπαινε στην διαδικασία να τον ενοχλεί τόσο συχνά για αυτό το ζήτημα. Όμως η πραγματικότητα τον πιέζει καθώς έχει μεγάλη ανάγκη για τουλάχιστον 40 ή 50 κανόνια και 4 βόμβες και για την άμυνα και προστασία των κάστρων των ακτών του, αλλά και για άλλους στρατιωτικούς σκοπούς.
Επιστολή του Robert Adair προς τον Αλή Πασά (σ.90-91) από τις 6 Γεννάρη 1809 σταλμένη από το πλοίο του His Majesty’s Ship Sea Horse. Ο Adair ενημερώνει τον Αλή, μετά από την πρωτοβουλία του Αλή να επικοινωνήσει με τον πρώτο, πως υπογράφηκε συνθήκη ειρήνης μεταξύ της Πύλης και του Λονδίνου. Ο Adair γράφει στον Αλή πως προς το παρόν δεν μπορεί να του αναφέρει κάτι επιπλέον αλλά σε κάθε περίπτωση θέλει να τον ευχαριστήσει για την υποστήριξη που δείχνει προς την Αγγλία αλλά και για την επιρροή που άσκησε ο ίδιος στην Πύλη για να οδηγηθούν τα πράγματα σε αυτήν την αίσια κατάληξη. Τέλος τον ενημερώνει, πως σύντομα και μόλις ο ίδιος αφιχθεί στην Κωνσταντινούπολη θα στείλει δικό του πρόσωπο για να τον ενημερώσει τον Mr. Morier Junier.



The research project is implemented within the framework of the Action “Supporting Postdoctoral Researchers» of the Operational Program "Education and Lifelong Learning" (Action’s Beneficiary: General Secretariat for Research and Technology), and is co-financed by the European Social Fund (ESF) and the Greek State.