Javascript must be enabled to continue!

Consul Spiridion Foresti, Consul Waller Rodwell Wright, and Domestic various.

Id: 0936
Subject: International
Category: Letter
Language: English
Archive: The National Archives
Collection: FO: Records created or inherited by the Foreign Office
Reference: FO 42
Folder: FO 42/9 1807
Page range:78-81
Dispatch date: 07-03-1807
Dispatcher: Foresti Spiridion (Grand Vizier)
Recipient: Howick Viscount (The Right Honorable Lord)
Tags: International     

Abstract:

Επιστολή (Αρ.9) του Φορέστη (Κέρκυρα 7 Μάρτη 1807) προς τον The Right Honorable Lord Viscount Howick His Majesty’s Principal Secretary of State for the Foreign Department με την οποία τον ενημερώνει για την επιστολή του Σουλτάνου προς τον Πρόεδρο της Γερουσίας των Επτανήσων (25 Δεκέμβρη 1806) με την οποία ζητά την ουδετερότητα των νησιών λόγω του πολέμου που ξέσπασε μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Στην ουσία τους ζητά να ακολουθήσουν τα όσα απορρέουν από το καθεστώς της υποτέλειας των Επτανήσων στην Πύλη. Ο Φορέστης αναφέρει πως η Γερουσία, χωρίς να ζητήσει την γνώμη του, παρά μόνο ακολουθώντας τα όσα πρόσταζε ο Μοντσενίγος απάντησε στον σουλτάνο με διπλωματικότητα μεν, αλλά σε κάθε περίπτωση τονίζοντας πως δεν είναι σε θέση να έρθει σε αντίθεση με την Ρωσία που είναι η προστάτιδα δύναμη των νησιών, και που οι δυνάμεις της προστατεύουν τα λιμάνια της. Η απόφαση εστάλη στον Σουλτάνο και η άμεση απάντηση ήταν να κατασχεθούν όλα τα επτανησιακά πλοία και οι περιουσία κινητή και ακίνητη που είχαν οι Επτανήσιοι στην Κωνσταντινούπολη. Η απάντηση της Γερουσίας ήταν οι ετοιμασίες για άμυνα των νησιών και ο εξοπλισμός τεσσάρων σκαφών για περιπολία στα νερά του Ιονίου. Όμως τα πλοία αυτά δέχονταν συνεχώς τις ενοχλήσεις από γαλλικά κουρσάρικα σκάφη, τα οποία βρίσκονταν στις ακτές της Ηπείρου/Αλβανίας. Το αποτέλεσμα ήταν το επτανησιακό εμπόριο να αντιμετωπίζει μεγάλες δυσχέρειες στην λειτουργία του και μάλιστα με δεδομένο πως το μεγαλύτερο μέρος της τροφοδοσίας των νησιών γινόταν από τις απέναντι ηπειρωτικές ακτές. Ο Φορέστης τονίζει εκ νέου την αδυναμία των Ρώσων να προστατεύσουν τα νερά σε Αδριατική και Ιόνιο, καθώς και τα ίδια τα Επτάνησα, παρά το γεγονός πως διέθεταν σχεδόν τριάντα πέντε πολεμικά πλοία στα Επτάνησα. Για να αντιμετωπίσει την καστάσταση αυτή, η Γερουσία μην έχοντας αποθέματα χρηματικά, καθώς όλα είχαν κατευθυνθεί στην ικανοποίηση των ρωσικών στρατιωτικών αναγκών, υποχρεώθηκε να συνάψει δάνειο με τους εμπόρους των νησιών, πληρωτέο με την λήξη χρονικής περιόδου τεσσάρων μηνών και με το σύνηθες επιτόκιο. Και αναφέρει εκ νέου πως οκτώ ρωσικά πολεμικά πλοία απέπλευσαν από την Κέρκυρα προς το Αρχιπέλαγος, στις 22 του Φλεβάρη. Στις 27 έφτασαν στο Αρχιπέλαγος και συνέχισαν προς τα Δαρδανέλλια όπου και θα συναντούσαν την βρετανικη ναυτική μοίρα.
Abstract: The Ionian Government has in some degree modified the refusal it had intended to give to the requisition of the Grand Seignor, that the Ionian Senate should declare war against Russia. The Russian fleet entered the Archipelago on the 27th February.



The research project is implemented within the framework of the Action “Supporting Postdoctoral Researchers» of the Operational Program "Education and Lifelong Learning" (Action’s Beneficiary: General Secretariat for Research and Technology), and is co-financed by the European Social Fund (ESF) and the Greek State.